dimarts, 28 d’abril del 2009

Un possible delicte? Últimes accions i arguments

Tot i que durant aquest mes el blog ha estat una mica silenciós, les accions en diferents fronts no s’han aturat. Vull agrair novament el suport rebut i recordar-vos que un dels punts importants per aconseguir resultats és tenir un bon suport a darrere. Qualsevol difusió d’aquest blog, o aconseguir que més persones s’afegeixin al grup Facebook “Salvem el pescador Miquel”, serà un cop de mà que agraeixo per endavant.

Les novetats d’aquest mes són:

28 març – L’Enric Canela escriu al seu blog l’article "La lluita contra l'estupidesa marítima” parlant del cas exposat en aquest blog.
30 març – En Joan de "El mar es el camí", publica també una entrada dedicada al pescador Miquel.
30 març – Surt a publicat a "La Vanguardia", edició paper, un article titulat “El ancla de la burocracia”.
31 març - Recurs d'alçada davant el Director General de la Marina Mercante d'acord amb l'article 114 de la llei 30/1992. Se li envien 3 folis d’al·legacions, al meu entendre indiscutibles. Aquest pas és necessari abans de poder iniciar un contenciós administratiu.
1 abril - Vídeo a Empordà televisió.
2 abril - Apareix al blog Naucher un article, titulat “Interrogantes sobre la situación del pescador Miquel".
6 abril - El Síndic de Greuges es posa en contacte amb mi per dir-me que, tot i que considera que el meu cas té molt de fonament, no hi poden intervenir i que l'han de passar al Defensor del Pueblo, ja que l'administració sobre la que han d'actuar no te cap competència transferida a la Generalitat.
9 abril – Presento una queixa a la Conselleria de Treball i contacto mitjançant el Facebook amb la consellera Mar Serna, qui em va contestar que m'agraïa la informació i que es posava a investigar el tema.
20 abril - Envio una queixa al Ministro de Trabajo e Inmigración. La seva resposta al cap d’uns dies és: “En relación con su correo del pasado 20 de abril, le informo que consultado el Instituto Social de la Marina nos indican que la normativa que obliga a llevar dos marineros en embarcaciones de más de 7,5 metros no es competencia de este Departamento, por lo que le sugerimos dirija su queja al Ministerio de Fomento competente en la materia.” Entenc, doncs, que es desentenen del tema. No se què pensaré quan el ministre surti per la tele dient que la seva prioritat és salvar llocs de treball. No tenir les competències no impedeix interessar-se pel tema i fer les gestions o contactes que puguin ajudar en la resolució del conflicte.
20 abril - Correu del Defensor del Pueblo. Diu, textualment, "Se ha inicialdo el estudio del asunto que ha sido sometido a nuestra consideración".
21 abril- Nou article a Naucher "A vueltas con el caso del pescador Miquel"

Sobre aquest últim article voldria destacar dos aspectes importants que es desprenen del text: Un, la invasió de competències en matèria laboral per part de les autoritats marítimes. L’altre, molt greu, l’aplicació de normes que en realitat només son resolucions internes no vinculants pels ciutadans, fent-les complir com si fossin llei. I, per tant, pot ser un acte delictiu. En destacaria aquest paràgraf:

“En no pocas ocasiones las capitanías marítimas actúan con poco respeto al estado de derecho y aplican normas que no son tales, sino circulares o resoluciones internas que en ningún caso pueden ser vinculantes para los ciudadanos. En el caso del pescador Miquel no he encontrado la norma publicada, si es que existe, donde se establece la prohibición de pescar con embarcaciones de más de ocho metros de eslora y un solo tripulante. Dado que privar del derecho constitucional al trabajo a una persona constituye un acto administrativo sumamente grave, quiero suponer que la norma aplicada por la capitanía marítima existe, se ha publicado en el DOGC o en el BOE como exige el código civil para que las normas tengan validez, y no admite discusión ni interpretación diferente más favorable al trabajador. De no ser así, la administración pública actuante deberá afrontar las consecuencias penales y civiles derivadas de un acto arbitrario e ilegal.”

Estic esperant el desenllaç de les gestions fetes amb diferents diputats que haurien de conduir a la presentació d’una Proposicions no de llei. Quan això estigui més avançat, vull fer una entrada dedicada només als aspectes polítics de tot aquest problema, als suports que he rebut i a la seva concreció en iniciatives concretes.

4 comentaris:

  1. Això és conseqüència directa d'una absoluta manca de cultura democràtica. En aquest país estem més acostumats al "ordeno y mando". Ànims, la lluita continua!!!

    ResponElimina
  2. Ojala, que tot aixo s'acabi aqui, que capitania General de la Marina Mercant decideixi deixar sense efecte la circular aquesta, perque sino potser acabem tots a osties.
    Amb la crisis que hi ha,i encara ens venen cuatre chupatintes que no saben que collons es la mar a dir que en un baixell de mes de 8 metres no hi pot anar a treballar un sol home,aixo es com dir que en un trailer hi hagin de ser dos xofers per si a al que condueix li pasa algo que el altre pugui agafar el volant al moment.
    Total un desproposit darrera un altre.
    Primer,si el marine cumpleix la maxima de la mar que es anar sempre amb l'armilla salvavides y a mes si sap que esta sol , es lliga amb un arnes al baixell ja quasi podriem dir que esta segur del tot, perque encara que hi hagues algu mes al vaixell si surt llançat per la borda per que hi ha una mica de temporal es molt dificil que el puguesin rescatar una sola persona a bord(maniobrar i llançarli el salvavides a l'hora es molt dificil per no dir imposible)
    Aixis que el minim haurien de ser 3 persones, cosa totlment inaceptable per a baixell de menys de 20 metres d'eslora i tot i aixis comtan que el peix es pagui be de preu sino no surten els numeros.
    Pot ser no es del tot exacte el que dic, pero s'acosta moltisim a lo que deies tu Miquel al començament de el blog.
    Una salutació
    Albert

    ResponElimina
  3. Hola Miquel!!

    que sapigues que tens tot el nostre suport!
    encara que estigui lluny... des de internet intetaré fer una bona difusió per tal que més gent s'afegeixi a la teva causa!

    una abraçada i molta sort

    Núria Lapedra

    ResponElimina